Beheerste zelfrepresentatie

Tijdens zoeken stuit ik steeds op dat zelfbeeld, wat men binnen bepaalde contexten volledig vrijgeeft en binnen andere contexten, volledig bepaald. Sinds vorige week zoek ik wat gerichter op begrippen als zelfrepresentatie en representatie.

Waar komt die zoektocht vandaan: Tijdens mijn onderzoek stuitte ik al eerder op een artikel in de Witte Raaf waarbij de schrijver zijn beklag doet over de mate waarin wetenschappers, critici en uitgevers nog gebruik kunnen maken van reproducties van kunstwerken. Het auteursrecht op de werken wordt vaak door de kunstenaar, of door nabestaanden streng gehanteerd. Op deze manier kan niet meer vrij gesproken worden over de werken binnen verschillende contexten. De schrijver van het artikel vindt dat auteursrecht op deze manier gebruikt wordt om te censureren. Belangrijke beelden verdwijnen uit het publieke debat en worden alleen nog maar bij uitzondering in media getoond.

In het artikel zie ik overeenkomsten met de manier waarop wij onze datingprofielen hanteren; streng gecensureerd en angstig om geconfronteerd te worden met een andere visie. In profielen weten wij vooraf waar we deze gaan plaatsen. De context is bekend. De structuur is bekend. De manier waarop het beeld en de tekst hun werk moeten doen is bekend en wordt ook als zodanig gebruikt. Het individu bepaalt het portret en de visie op zijn/haar identiteit. Hij/zij bepaalt het imago zelf. Hij/zij censureert andere interpretaties van het ik.

Anders zou het worden als diverse mensen iets over dit individu zouden mogen schrijven, als het portret op meerder plekken mag verschijnen, als meerdere portretten ge-upload door anderen zouden mogen verschijnen. Maar dat is niet de praktijk. De strenge regie over de beeldvorming is de praktijk, net als in het artikel van de Witte Raaf m.b.t. beeldrechten. Na het 1e conversation-piece van 10 Maart werk ik deze gedachte – dat er een verschil is tussen zelfreprestatie en representatie, verder uit in de subvragen van het onderzoek.

voor meer informatie lees ook deze post


5 Comments

 • Bardzo interesujący temat, dziękuję za wysłanie wiadomości spirometr aparat do ćwiczeń.

 • Useful info. Fortunate me I found your web site by chance, and I am stunned why this coincidence did not happened in advance! I bookmarked it. https://stomachulcersmedi.com buy stomach ulcers threatment

 • I happen to be writing to make you understand what a terrific experience our princess went through visiting yuor web blog. She realized such a lot of things, with the inclusion of what it is like to possess an incredible teaching style to make the others without hassle thoroughly grasp various tricky topics. You undoubtedly surpassed visitors’ expected results. Thanks for showing those valuable, trustworthy, revealing not to mention unique tips on your topic to Sandra.

 • Thank you for your entire labor on this web site. My mom really loves managing investigations and it is obvious why. My partner and i learn all regarding the lively tactic you present rewarding techniques through your web site and in addition invigorate response from some others on the situation then our favorite princess is really starting to learn a whole lot. Take advantage of the rest of the year. You have been doing a stunning job.

 • Hi, very nice website, cheers!
  ——————————————————
  Need cheap and reliable hosting? Check our hosting comparison.
  ——————————————————
  Check here: https://hosting-compare.net/

Geef een reactie