Visual Essay – Ekifananyi Kya Muteesa 2

Ekifananyi Kya Muteesa 2 is afdruk van een oud negatief. Vermoedelijk een glasnegatief omdat de emulsie afgebrokkeld is en een stukje van het negatief is afgebroken. Als het een glasnegatief is, is de foto waarschijnlijk voor 1920 gemaakt.

Alleen het midden van de foto is enigszins leesbaar. Daar zijn een aantal mensen te herkennen. Verder naar de rand toe wordt de foto onduidelijk, vager om te herkennen wat er te zien is en te licht. Sommige delen van de foto zijn bewogen, daarom denk ik dat er een lange sluitertijd gebruikt is, wat wel klopt met de technische mogelijkheden van oude camera’s. In het gedeelte wat wel zichtbaar is, in het midden, zit één man centraal. Achter de man staan meerdere mannen. Ik vermoed 12 in totaal, maar omdat het beeld zo onduidelijk is kunnen het er meer zijn. De groep die afgebeeld is bestaat uit Afrikaanse mannen met een donkere huidskleur. Ze zijn formeel en volledig gekleed. De kleding is bij alle mannen van de groep vrijwel identiek. De man in het midden heeft een lang wit gewaad aan met daaroverheen een soort officiële lange mantel. Een aantal van de mannen die achter hem staan hebben ook deze mantels aan, maar iets meer gesloten gedragen. Sommige mannen hebben alleen het witte gewaad aan. De afwerking en pasvorm van de kleding is zorgvuldig. De zittende man heeft een staf of stok in zijn handen. Ik verbaas me over de kleding. De kleding doet niet echt inheems aan. Het is daarom vermoedelijk een redelijk belangrijke groep hiërarchisch gezien. En net als in Europa is fotografie in die tijd uberhaupt niet toegankelijk voor iedereen, alleen voor de gefortuneerden. Deze groep is waarschijnlijk bevoorrecht. Ik twijfel in eerste instantie of ik naar een religieuze orde zit te kijken, ook vanwege de lange kleding – misschien zijn het Afrikanen die door missionarissen betrokken zijn geraakt bij een kloosterorde in Uganda, of kijk ik hier naar een heerser, een koning met zijn gevolg. Dat zou in ieder geval verklaren waarom de man centraal zit.De man in het midden draagt een ring? Dat zal ook niet iedere Ugandees dragen in deze periode. De gezichten zijn onduidelijk. Het licht komt van boven en zorgt voor witte voorhoofden en neusbruggen.Het is midden op de dag. Ogen, de blikken, neuzen en monden zijn nauwelijks als vorm te onderscheiden waardoor de foto meer over de registratie van het moment gaat, dan over het identificeren en duiden van de mensen die erop staan. Jammer dat de individuele gezichten en hun uitdrukking niet beter zichtbaar zijn. De groep zit voor een gevlochten hut, op droge grond.

De fotograaf heeft zijn werk slecht gedaan vind ik persoonlijk: als je zo’n belangrijk, statig, officieel moment moet vastleggen. Waarom dan zo’n overbelicht beeld? Waarom de voeten van de hoofdpersoon eraf hakken? Het ziet er een beetje onervaren uit. Of was de fotograaf met name onervaren in deze omstandigheden? Vond hij het moeilijk een grotere groep – uit een andere cultuur – op de foto te zetten? M.a.w. nam hij maar weinig tijd en voelde hij zich opgelaten en gehaast om de foto te maken? Donkere huidskleur? Gaf dit misschien problemen bij de fotograaf?  Het té felle en warme licht van Afrika, gaf dat problemen bij de fotograaf? Was dit een professioneel fotograaf of was het een historicus met een camera? Wat was de bedoeling van deze foto eigenlijk? Ging het om bewijslast van een bezoek of was er toch de behoefte om een goed portret te maken van deze groep, wat vervolgens jammerlijk mislukt is..? Ik heb ook vooral veel vragen over de maker van deze foto.


4 Comments

 • I am continuously browsing online for ideas that can benefit me. Thx! https://myastheniamedi.com buy myasthenia drugs over the counter

 • I am always searching online for articles that can help me. Thank you! https://hivmedi.com buy aids medication

 • Thanks for the advice on credit repair on this excellent site. Some tips i would tell people should be to give up the particular mentality that they may buy currently and shell out later. Being a society many of us tend to try this for many issues. This includes vacation trips, furniture, along with items we wish. However, you’ll want to separate your current wants out of the needs. If you are working to boost your credit score actually you need some trade-offs. For example you’ll be able to shop online to save cash or you can look at second hand merchants instead of high-priced department stores pertaining to clothing.

 • Hi, very nice website, cheers!
  ——————————————————
  Need cheap and reliable hosting? Check our hosting comparison.
  ——————————————————
  Check here: https://hosting-compare.net/

Geef een reactie