Mensbeelden – Frank de Wit – “Autonomie, een zorgelijk begrip?”

Onderstaande quotes uit “Autonomie een zorgelijk begrip” geven korte en bondige beschrijvingen van de manier waarop filosofen en wetenschappers denken over begrippen als identiteit en autonomie. De beschrijvingen geven me de inhoud voor ‘meerduidigheid’. De begrippen kan ik verder verwerken in de trail Meerduidighedi in inhoud.

Achter Kants opvatting van autonomie schuilt een ideaaltypisch mensbeeld dat Iris Murdoch (1970) verwoordt in termen van vrij, krachtig, onafhankelijk, eenzaam, rationeel, verantwoordelijk, dapper, ‘de held van zo vele novellen en boeken over morele filosofie’. Hier spreekt een liberale humanist, de ‘geseculariseerde protestant’, die de leeggevallen plaats van God in hem opvult met rationaliteit en die zichzelf ziet als een louter met verstand en rede toegerust wezen. Deze individualist vaart alleen op het kompas van de eigen rede en laat zich door niets en niemand afleiden of misleiden, bezorgd als hij is om ten prooi te vallen aan welke irrationaliteit dan ook. Het motto van deze Einzelgänger is ‘gebruik alleen uw eigen verstand’.

Mills ideale mensbeeld is dat van de kritische non-conformist, die zich sterk interesseert voor het wel en wee van zijn medemensen, belang hecht aan wetenschap, kunst, literatuur en als zodanig goed onderwijs voor ieder eist. Niet voor niets draagt Mill zijn On liberty op aan Freiherr Wilhelm von Humboldt (1767-1835), homo universalis en stichter van de naar hem genoemde autonomie: een zorgelijk begrip? tijdschrift voor psychiatrie 54 (2012) 7 587 Berlijnse universiteit. Zowel Kants solistische wandelaar als Mills jonkheer vertoont weinig verwantschap met het beeld van de gehospitaliseerde mens uit het werk van Erving Goffman.

Voor een hedendaagse filosoof als Harry Frankfurt (1971) denken mensen met een vrije wil, dat wil zeggen als persoon, na over hun behoeften en verlangens, evalueren deze en maken keuzes. Deze opvatting van persoon-zijn doet sterk denken aan Charles Taylors (1985 I) onderscheid tussen ‘zwakke’ en ‘sterke’ evaluaties of zelfevaluaties. Zwakke evaluaties zijn ‘deliberaties om het even’, zoals: ‘ga ik vandaag of morgen naar de bioscoop?’ Hierbij doet de keuze er niet echt toe. Sterke evaluaties daarentegen betreffen keuzes die mijn individualiteit raken, mijn identiteit als persoon, de wijze waarop ik mijzelf zie en door anderen gezien en gerespecteerd wil worden. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om vragen of ik al dan niet een goede ouder, betrouwbare levenspartner, vriend of arts wil zijn, dus om vragen die betrokken zijn op mijn identiteit. Zeggen dat iets deel uitmaakt van iemands identiteit betekent dat iets wezenlijk voor iemands persoon-zijn is, dat het ontbreken ervan voor hem of haar onaanvaardbaar is. Identiteit veronderstelt de potentie om zelf te bepalen wat nastrevenswaardig is (Taylor 1985 II).

 

 


3 Comments

 • My husband and i ended up being absolutely delighted Edward could complete his homework from the ideas he discovered from your very own site. It’s not at all simplistic just to be giving away helpful hints that many people could have been making money from. And we discover we’ve got the blog owner to appreciate because of that. Most of the explanations you’ve made, the easy blog menu, the friendships you assist to create – it’s all awesome, and it’s assisting our son and our family consider that that content is brilliant, and that’s extraordinarily fundamental. Many thanks for all!

 • Nuevo ranking actualizado de préstamos rápidos por Internet disponible ahora.

 • Hi, very nice website, cheers!
  ——————————————————
  Need cheap and reliable hosting? Check our hosting comparison.
  ——————————————————
  Check here: https://hosting-compare.net/

Geef een reactie