Matchende media

Terwijl ik de databases van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid af struin op zoek naar singles en alleenstaanden valt me op hoe dwingend het narratief van de liefde zich laat zien en horen in onze media. Vanaf 2000 stijgt het aantal hits voor de zoekwoorden ‘alleenstaand’ en ‘single’ exponentieel. Het is een toename aan programma’s waarin de alleenstaanden en singles worden geportretteerd vanwege hun eenzaamheid. Het aantal singles in onze samenleving stijgt, het aantal programma’s erover stijgt, bovendien verbeteren de zoeksystemen en de mate waarin zoekwoorden toegevoegd zijn aan de programma’s. De eenzaamheid van de ander is een onderwerp waar we graag via een scherm naar kijken. Naast dit genre verschijnt er een vloedgolf aan zogenaamde ‘match’ programma’s op TV. Deze programma’s helpen alleenstaanden en singles een andere partner te vinden. Verschillende experts worden geraadpleegd om de goede match te zoeken voor een kandidaat. Het vinden van de liefde is een onderwerp waar we graag via een scherm naar kijken.