Scripts 001 – Wendy

Donderdag 1 maart 2018 sprak ik met Wendy, Maatschappelijk werkster en single sinds 8 maanden. In haar werk voor de gemeente begeleidt zij 2 groepen; 1 groep bestaat uit weduwen en weduwnaren, de andere groep bestaat uit mensen die om welke reden dan ook moeite hebben met het onderhouden van contact. Met Wendy heb ik een afspraak om de mogelijkheden te bespreken voor een samenwerking, waarin ik de groepen die Wendy begeleidt kan bevragen op hun beeldvorming m.b.t. singles en alleenstaanden.

Wendy heeft veel kennis over de dilemma’s waar mensen mee kampen als ze op zoek zijn naar verbondenheid. In het gesprek beschrijft ze een aantal van de mensen waar zij mee werkt. Ze beschrijft hen a.d.h.v. hun persoonlijke geschiedenis of karaktereigenschappen. In het gesprek benoemt Wendy dat deze mensen op zoek zijn naar uitbreiding van hun persoonlijke netwerk en dat ze dit moeilijk vinden. Vaak wacht men op elkaar om de eerste stap te zetten of hebben ze de overtuiging dat de ander niet op contact met hen zit te wachten. In de groepen worden deze onderwerpen besproken. De groepen komen éénmaal per maand bij elkaar in het centrale gebouw en éénmaal in de maand gaan ze gezamenlijk op stap.

In het gesprek komt ook het onderwerp relatie aan bod, en in welke vorm dit waardevol is. Volgens Wendy zoeken mensen verbinding door dik en dun. Letterlijk zegt ze; “Je wilt gehoord en gezien worden”. Ook vraagt zij zich af of er zoiets bestaat als een typisch relatie-mens of een typisch single-mens. Deze vraag ben ik in eerdere onderzoeken tijdens de kleine iteraties ook tegengekomen. Een samenwerking is voor Maatschappelijk werk interessant als hierin, via kleine opdrachten of design, meer verbinding ontstaat tussen de deelnemers in de groep. Het blijkt moeilijk om dit in de praktijk tot stand te brengen. Een andere waardevolle opmerking uit het gesprek is dat volgens Wendy ‘het balletje vaak vanzelf gaat rollen’ als er eenmaal één waardevol contact is gelegd. Men komt dan vaak, via de ander in elkaars netwerken waardoor gemakkelijker meer contacten worden gelegd, ook neemt men elkaar op sleeptouw.