Critical Reading tekst 3 Dunne & Rabby

Analyseren van de tekst “Introduction to what if..” In de tekst, gepresenteerd op de eigen website van Dunne & Rabby wordt een toelichting gegeven op het tentoonstellings-thema “What if…”, één van de 5 onderdelen van de Triënnale in China in 2011 met het overkoepelende thema ‘REN: Good design’. Het onderdeel “What if..” is samengesteld door Dunne & Rabby. In de tekst leggen Dunne & Rabby het onderzoeksgebied uit wat samenvalt met hun ontwerpersvisie: de ruimte tussen de werkelijkheid en het onmogelijke. In de jaren ’80 zijn radical design thinking en de traditie van de visionaire architectuur verlaten voor een meer commerciële gebruik van design. De ontwerpen van Dunne & Rabby keren terug naar die traditie. Hun ontwerpen worden wel eens beschreven als ‘props’ voor niet bestaande films. Zij voelen zich verwant met schrijvers en makers die de grotere sociale en politieke structuren blootleggen met hun werk.  Via ontwerpen van het duo worden ideeën en gedachten, verhalen onderzocht die geen werkelijkheid zijn, maar zich in de verbeelding afspelen. Dunne & Rabby zijn ervan overtuigd dat deze werkwijze, speculatief ontwerp, ervoor zorgt dat we verder denken dan in ‘quick fixes’. Door deze vormen van speculatief ontwerp wordt meer gedacht en gesproken over ‘waar we zouden moeten zijn?’ en ‘wat er zou kunnen?’ Het werken vanuit speculatie laat je ook kritisch nadenken over hoe je gelooft en waar je waarden aan hecht, beweren de twee. Het creëert betrokken burgerschap i.p.v. consumenten. Op deze manier kun je sociale, culturele en ethische gevolgen van mogelijkheden bespreken voordat het gebeurt en mogelijk anticiperen.


4 Comments

 • Great site. A lot of useful information here. I’m sending it to some pals ans also sharing in delicious. And of course, thank you for your effort! https://schizophreniamedi.com generic schizophrenia medication

 • I precisely needed to appreciate you once again. I am not sure the things that I might have handled in the absence of the entire pointers provided by you on such a problem. It has been a very frightening difficulty in my circumstances, however , looking at the skilled mode you processed that made me to jump over fulfillment. I am happier for this help and in addition hope that you know what a great job you are always getting into instructing others through the use of your site. I know that you have never encountered all of us.

 • I’m just commenting to let you be aware of of the exceptional discovery my cousin’s child enjoyed going through your blog. She discovered a wide variety of details, most notably how it is like to have a very effective coaching heart to get many more effortlessly fully understand certain extremely tough matters. You actually did more than my desires. I appreciate you for displaying such helpful, healthy, educational and also cool guidance on that topic to Evelyn.

 • Hi, very nice website, cheers!
  ——————————————————
  Need cheap and reliable hosting? Check our hosting comparison.
  ——————————————————
  Check here: https://hosting-compare.net/

Geef een reactie