Critical reading tekst 4 Ahmed Ansari

Analyseren van de tekst: “Design must fill current human needs before imagining new futures.” De tekst stelt: The kind of futuring that happens within critical design projects are somewhat frivolous. Volgens Ansari wordt er onderscheid aangebracht binnen critical design tussen ‘futuring’ en ‘problemsolving’. Wat hem betreft is dit onzin. Elk ontwerp, elke actie verandert onze realiteit. Het opent en sluit ideeën. Je kunt niet stellen dat problemsolvers niet nadenken over de toekomst. Er is wel een verschil binnen problemsolving zelf; Men kan bij problemsolving nadenken over het systeem als geheel of alleen kiezen voor een oplossingsgerichte aanpak. De laatste bevraagt het systeem niet verder. Binnen critical design zou nagedacht moeten worden over ‘how else’ in plaats van ‘what if’.

‘How else’ vertrekt vanuit de roep om transformatie. ‘What if’ vertrekt meer vanuit intellect en esthetiek. Er is weinig bewijs dat deze aanpak effect heeft op de problemen van nu. Deze vorm van critical design is niet kritisch genoeg. Ze weerspiegelt de angsten, verlangens en ideeën van een witte middenklasse die gelooft in puurheid en technische ontwikkeling. De ontwerpen voor ‘What if’ zijn of apolitiek of verbinden zich onvoldoende met de werkelijkheid. Ontwerp heeft context nodig. Design moet zijn eigen rol bekijken, in die zin is alle ontwerp politiek. Het moet zich richten op emancipatie en vrijheid (voor allen) en moet zich bezig houden met de problemen in het nu.


4 Comments

  • Ja naprawdę doceniam twoją pracę, Świetny post test na koronowirusa.

  • I actually wanted to develop a brief message in order to appreciate you for all the fantastic hints you are giving out at this website. My extensive internet look up has at the end been honored with extremely good facts to go over with my companions. I ‘d believe that many of us readers actually are quite blessed to be in a fine network with many brilliant individuals with great hints. I feel quite fortunate to have discovered the web pages and look forward to plenty of more brilliant minutes reading here. Thank you again for a lot of things. https://bronchitismed.com bronchitis medications

  • Awsome article and right to the point. I don’t know if this is truly the best place to ask but do you people have any ideea where to employ some professional writers? Thx 🙂 https://livermedi.com buy liver drugs

  • Very nice post. I simply stumbled upon your weblog and wished to mention that I’ve truly enjoyed surfing around your blog posts.

Geef een reactie