Photostories

Afgelopen vrijdag kwam Snowfall ter sprake. De eerste interactieve longread gepubliceerd voor de New York Times in december 2012. In een analyse beschrijft Rebecca Greenfield “Unlike a standard words-on-page article that doesn’t diverge too much from print in the design department, “Snow Fall,” a multi-“chapter” series by features reporter John Branch, integrates video, photos, and graphics in a way that makes multimedia feel natural and useful, not just tacked on.”

Snowfall heb ik leren kennen tijdens de Photostories Conferenties die pakhuis de Zwijger om de 2 jaar organiseert. Tijdens de photostories conferenties worden veel voorbeelden gegeven van makers die experimenteren met diverse media en participatie van gebruikers. Ook wordt nagedacht over storytelling binnen complexe mediaprojecten, zoals bijvoorbeeld ook Love Radio van Eefje Blankevoort en Anouk Steketee.

Love Radio vertelt in verschillende lagen en media het verhaal van een zender die na de genocide in Rwanda dezelfde radiogolflengte gebruikt als voorheen de opruiende regeringszender, om een verbroederende soapserie uit te zenden over 2 fictieve Rwandese dorpen. Elk dorp staat voor één van de bevolkingsgroepen, de Hutu’s of de Tutsi’s. Op de site Love Radio vermengen historische en actuele feiten uit Rwanda zich met soapfictie in film, documentaire – en geënsceneerde fotografie en geluid.

Snowfall is de eerste ‘webdocumentaire’ over een lawine in Tunnel Creek USA, 17 februari 2012. In 5 hoofdstukken worden de gebeurtenissen tijdens de lawine gereconstrueerd. In tekst, animatie, geluid, opnamen van mobiele telefoons, fotografie en via gefilmde interviews naderhand wordt de een tijdlijn van gebeurtenissen opgebouwd.

Love Radio en Snowfall gebruiken meerdere media om vanuit diverse perspectieven een verhaal te vertellen. Daarnaast gaat de storytelling er ook vanuit dat elke bezoeker van het verhaal op een willekeurig moment in het verhaal kan beginnen met lezen en in willekeurige volgorde. De lezer bepaalt zijn eigen route in het verhaal en bepaalt zelf hoelang hij/zij ergens blijft hangen.

Interessant zijn ook de webdocumentaires van de Volkskrant. Buitenstaanders kunnen met een idee naar de redactie stappen. Als de webredactie het een interessant voorstel vindt voor een webdocumentaire wordt een team samengesteld met experts uit diverse gebieden: journalistiek, fotografie, animatie, film, geluid, grafisch ontwerp en een projectleider. Zij komen samen tot een voorstel voor de uitvoering van een webdocumentaire. Een goed voorbeeld daarvan is Refugee Republic. Webdocumentaires zijn erg kostbaar en budgetten beperkt. Hier een link naar meer info over Refugee Republic. Op de Volkskrant-site vind je meerdere goede webdocumentaires.

Het transmediafonds en Idfa/doclab maken budgetten vrij voor het ontwikkelen van het genre webdocumentaire. Op de site van Idfa kun je daar meer over vinden. Daarnaast bestaat er een ‘doculab’ An interactive curated database of the people, projects, and technologies transforming documentary in the digital age. Daarin vind je allerlei tools, projecten, mensen die zich bezig houden met interactieve documentaires en studiecases.

Voor mijn eigen onderzoek zou ik me meer in het gebruik van diverse media binnen een verhaal willen verdiepen en dit ook kunnen toepassen. Het ondersteunt volgens mij meerduidigheid. Voor nu is echter mijn ‘story’ en daarmee de link nog niet helder genoeg.

Succes!


8 Comments

 • Ja naprawdę doceniam twoją pracę, Świetny post test na covid 19.

 • You got a very superb website, Sword lily I noticed it through google. https://hcvmedi.com hepatitis c medication

 • You got a very good website, Glad I found it through google. https://hcvmedi.com buy Hepatitis C Virus drugs

 • I enjoy you because of all of the effort on this blog. Debby delights in conducting internet research and it’s easy to see why. A number of us hear all about the compelling form you create both useful and interesting guidelines by means of the blog and boost contribution from other ones about this area of interest and my child has been becoming educated a great deal. Enjoy the remaining portion of the new year. You’re carrying out a fabulous job.

 • I am commenting to let you know of the fabulous encounter my cousin’s daughter experienced reading your site. She even learned many issues, not to mention what it’s like to have a wonderful giving mindset to have many people just grasp chosen grueling subject areas. You really exceeded our expectations. Many thanks for distributing the informative, healthy, educational and as well as easy thoughts on the topic to Jane.

 • A lot of thanks for each of your hard work on this web page. Kim really likes getting into investigation and it’s really easy to understand why. Many of us know all of the dynamic method you make invaluable steps on this web blog and as well as improve participation from people on that idea so our girl is certainly learning a lot of things. Have fun with the remaining portion of the new year. You are conducting a pretty cool job.

 • A lot of thanks for all your valuable hard work on this web page. Kate loves getting into investigation and it’s really easy to understand why. I know all of the dynamic medium you make insightful solutions on this web blog and as well as foster participation from people on that idea so our girl is certainly discovering a lot of things. Have fun with the remaining portion of the new year. You are conducting a powerful job.

 • Hi, very nice website, cheers!
  ——————————————————
  Need cheap and reliable hosting? Check our hosting comparison.
  ——————————————————
  Check here: https://hosting-compare.net/

Geef een reactie