Studentenlezing Jantine Wijnja – Nederland Nu –

Lezing Designresearch; Jantine Wijnja – Nederland Nu –

“Welke geur of welk geluid is typisch Nederland Nu? Wie of wat is onzichtbaar? Wat is de hedendaagse Nederlandse variant op het Wilde Westen, en wat is er zoal verwonderenswaardig?” Dit zijn de vragen die Jantine Wijnja stelde aan de mensen die zij onderweg sprak. Wijnja reisde een maand lang door Nederland in de kleinste mobiele artist-in-residence van Nederland, de TAIR.
 Zij bevroeg mensen die zij tegenkwam over hun kijk op Nederland Nu. Een maand van gesprekken met straatvegers en burgemeesters, archivarissen en vrachtwagenchauffeurs. Wijnja verzamelde uitspraken uit de gesprekken die ze met elkaar vervlocht tot één geheel in thematische teksten. De teksten vormen samen met tekstanalyses, grafieken en machinedialogen het boek Nederland Nuvormgegeven door Catalogtree. Aan het verhaal zijn vijf audioverhalen (& foto’s) toegevoegd, die éénmaal door iedereen te beluisteren zijn.

De lezing ‘Jantine Wijnja -Nederland nu- ‘ wordt georganiseerd door Mariska van Zutven, 2e jaars student aan de Master Design, in het kader van haar eigen designresearch rondom beeldvorming. Als voormalig documentaire fotograaf onderzoekt van Zutven hoe beeldvorming zonder fotografische formats tot stand kan komen. Door deze onderzoeksvraag te koppelen aan representatie van identiteit hoopt ze andere methoden, materialen en inzichten in te zetten voor representatie van een mens of groep.

Mariska van Zutven is erg enthousiast over Nederland Nu vanwege de actualiteit van het onderwerp en het avontuurlijke karakter van het project. Met name Wijnja’s werkwijze die diverse inzichten en media op een nieuwe manier vervlecht en de reis met de TIAR door Nederland en zijn inspirerend voor haar eigen designresearch.

De lezing met introductie kun je bijwonen op vrijdag 6 April a.s. van 15.00 tot 16.30 uur in Willem de Kooning Academie,Wijnhaven 61, Rotterdam, lokaal 4320.

Jantine Wijnja

“Leg een vraag aan genoeg mensen voor, en je krijgt zicht op een gedeelde ervaring.” Jantine Wijnja (1980) is kunstenaar en schrijver. Haar werk bestaat uit boeken, performances, reportages en het begeleiden van co-creatie processen. Een leidend kenmerk is de poging om eerst te ontdekken en vervolgens zicht- en invoelbaar te maken hoe de wereld aanvoelt voor een ander.

Mariska van Zutven

Mariska van Zutven explores strategies of representation. In her projects and current designresearch Mariska concentrates on how one can escape from predefined social and visual formats in profiling individuals. Currently she looks for open design concepts in search for new and more diverse visual strategies in displaying human individuals. In her research she focusses on the representation of single people, their daily routines and life changing events within our cultural structures.